rss
twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

1ST IMPRESSION... SALAH KAH??

Assalamualaikum.. w.b.t

1st impression (pandangan atau tanggapan pertama..) senang sy nak menyebut 1st impression ye..

saya ada berborak dengan sahabat saya seorang ini(berdiskusi)... dan kami membincangkan tentang 1st impression.. saya boley dikatakan orang yang mempunyai pandangan dan tanggapan pertama.. manakala si dia tidak.. tetapi saya hanya berfikir dan berkata dalam hati tanpa menyebut atau memberitahu perkara ini kepada sesiapa pun.. (saya lebey senang begini)

Salahkah jika kita mempunyai 1st impression???? dalam kehidupan seharian.. pastinya terdapat orang menganggap kita dengan hanya pandangan pertama(maklumlar baru berjumpa dan baru nak kenal).. dan ramai pula orang menganggap bahawa 1st impression ini xadil dan tidak menghormati nya ...

Pada pandangan saya pula.. 1st impression ni xde lar salah mana pun jika kenalar pada tempat dan situasinya, kerana ia membenarkan otak kita berfikir antara positif dan negatif dalam menilai dengan logik dalam sesuatu perkara. 1st impression juga merupakan pandangan @ tanggapan peribadi kita sahaja dan ia akan sentiasa berubah kita rapat dgn nya..dan semakin kita mengenali nya... (Contohnya, saya baru berpindah masuk ke dalam rumah, kawan saya ni dia sentiasa menyapu sampah dan mengemas rumah.. my first impression ---> dia ni seorang yang pembersih..), (handphone ni nampak macam cun mesti canggih)... selepas diselidik baru lar kita mengetahui keburukan dan kebaikannya...

Kepada pekerja nak mencari kerja.. Pengurus pastinya inginkan pekerja yang mampu melakukan kerja yang terbaik... dia akan menilai melalui 1st impression bukan 2nd and 3rd impression.. Bakal bapa dan ibu mertua juga begitu... pastinya ada first impression kepada bakal menantu ni tp pastinya mereka akan menilai juga beberapa pandangan lain slpas itu... maklumlar pastinya mereka nakkan yang baik untuk anak mereka kan. Jadi kene lar lebey berhati2.. kan..

kita tidak mampu menjadi yang terbaik... tapi kita mungkin mampu menjadi yang lebih baik...

Salahkah jika kita mempunyai First impression??? bg saya tidak..

4 comments:

kimilaren said...

jerd..haha,giler ah dh ada blog gak..join gak blog aku kimilaren.blogspot.com

shah_apiz said...

k.. k... dude.. aku baru je post..
camne ko tau nie.. k.. thankz..

baru berjinak2...

bloodytiram said...

kuang3...1st impression itu tidak salah...hehehe...50-50...tak tau btol atau salah..

shah_apiz said...

bloody tiram.. thankz for the komen..
really appreciate it..