rss
twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Ka-ching.. lirik lagu ni.. haram ke??


Assalamualaikum..

hari tu aku ada pergi ke satu tempat untuk beli hadiah.. tiba2 dengar pula satu lagu ni..

bez pulak bila layan.. tp mmg best lar lagu ni(lagu lama ni).. pas tu aku tanya org lagu pe ni..

"shania twain - ka-ching"


lirik..

We live in a greedy little world--
that teaches every little boy and girl
To earn as much as they can possibly--
then turn around and
Spend it foolishly
We've created us a credit card mess
We spend the money we don't possess
Our religion is to go and blow it all
So it's shoppin' every Sunday at the mall

All we ever want is more
A lot more than we had before
So take me to the nearest store

Chorus:
Can you hear it ring
It makes you wanna sing
It's such a beautiful thing--Ka-ching!
Lots of diamond rings
The happiness it brings
You'll live like a king
With lots of money and things

When you're broke go and get a loan
Take out another mortgage on your home
Consolidate so you can afford
[ Shania Twain Lyrics are found on www.songlyrics.com ]
To go and spend some more when
you get bored

All we ever want is more
A lot more than we had before
So take me to the nearest store

Repeat Chorus

Let's swing
Dig deeper in your pocket
Oh, yeah, ha
Come on I know you've got it
Dig deeper in your wallet
Oh

All we ever want is more
A lot more than we had before
So take me to the nearest store

Repeat Chorus

Can you hear it ring
It makes you wanna sing
You'll live like a king
With lots of money and things
Ka-ching!

bila baca lirik ni.. ada sikit rasa was was...
Our religion is to go and blow it all
So it's shoppin' every Sunday at the mall

seperti yang kita tahu org kristian hari ahad diorang sembahyang dan dalam lirik ni..
diorang tinggalkan sembahyang diorang demi untuk pergi shopping pada hari ahad...

ada saya bertanya pada 2orang member sy..

1st member
phrase Our religion is to go and blow it all menerangkan bahawa itu adalah agama kristian

So it's shoppin' every Sunday at the mall pun x menerangkan apa2 agama

cuba ko bayangkan kalu org islam yg nyanyi lagu ni

boley je kita kaitkan budaya shoping ni ngan diri kita org islam sendiri

wallahualam la

bg aku

selagi xde kata2 yg jelas menunjukkan kita memuja tuhan dia
tu bkn syirik lg

2nd member

bila baca balik, lagu ni mmg dinyanyi khusus utk mmberitahu ttg lifestyle manusia yg mementingkan wang + belanja tnpa had

+ pulak, penyanyi menkhususkan lagi pada penganut kristian, yg mengabaikan 'berjemaah' kat church pada hari ahad

sbb sanggup utk berbelanja..

sbb itulah dlm lirik ini menekan-kan hari ahad dan "Our religion is to go and blow it all"

cuma nk nasihat, ape yg kite buat semua msti dlm balance...

jgn menyusahkan minda dgn perkara yg kite boley fikir logik + bersandarkan hukum shariah
islam itu mudah, bab ni plak, kalo awk ragu2, afdal tinggalkan dan jgn terlalu berfikir mendalam smpai menyusahkan minda kite.

kesimpulannya.......

its okay for me.. sbb kita orang islam ni tiap2 hari sembahyang kan.. 5 waktu setiap hari.. dan lagu ni pun xde lar nak menduakan ALLAH s.w.t.. sebab kehidupan seharian manusia yg islam pun sebegini. membazir duit pada benda yang xmenentu sehingga meninggalkan solat. ahad tu bg kita yg kat malaysia ni cuti umum so mmg sesuai nak membazir bershopping... contohnya kita nak pilih baju tu punyalar lama lebih2 lagi ada promosi jualan potongan 70%.. haha.. sampai tertinggal waktu solat.. kan..apa pun niat kene betul juga ye.. hehe..

Conclusion - lagu ni nk bgtahu yg manusia yg hidup abad ni mementingkan money, power n lifestyle yg glamour
hehehehe

ini pendapat secara jujur sy yang serba kekurangan dan byk kelemahan..
salah silap sorry ye..

wallahualam...

6 comments:

monstermad_saady said...

hehehe...
-kamu org yg bijak,pndai menilai..-
kalo nk arif bab hukum, mari beramai menimba ilmu sebaik-baiknya..

Afifisa said...

asalkan kta tahu apa yg kta buat
dan yakin dengan apa yg kita buat tdk akn melalaikan kita
ok r tu

shah_apiz said...

kita kene pastikan bahawa apa yang kita buat itu tidak bercanggah dengan agama.. terutama yang menyentuh aqidah.. ini hanya pendapat bg saya iaitu seorang yg bukan bijak dan pandai menilai ye.. tp memang betul kene menimba ilmu sebaiknya..

bloodytiram said...

erm..to me..its just lyrics..
you got the brain..
you got to differentiate the good and bad
byk lagi lirik2 lagu yg lebey teruk lagi tuuhh
enjoy the music, analyse the lyrics,save your soul

bloodytiram said...

erm..to me..its just lyrics..
you got the brain..
you got to differentiate the good and bad
byk lagi lirik2 lagu yg lebey teruk lagi tuuhh
enjoy the music, analyse the lyrics,save your soul

Anonymous said...

jerd berapa kali aku nak tanya kau supaya online msn. m.shazani @ hotmail